dimarts, 3 de juny de 2008

En record de Sebastià Trias Mercant


In memoriam
Se'ns ha anat Sebastià Trias Mercant, filòsof en el més ample sentit del terme, interessat en la interpretació de l'home i del món que l'envoltava, del qual res considerava aliè, des de la seva terra Valldemossa, fins a la filosofia del llenguatge, com acredita una ràpida mirada a les seves publicacions i als càrrecs que exercí.
Sebastià Trias fou catedràtic de l'Institut Ramon Llull, professor de la UNED, professor de la Universitat de Barcelona, Rector de la Maioricensis Schola Lullistica, Doctor de la Reial Acadèmia de Doctors de Barcelona... i soci d'honor de la nostra Associació de Filosofia, amb la qual havia participat en vàries activitats.
Publicà, entre d'altres llibres, la Història del pensament a Mallorca (2 vol., 1985 i 1995), Ramon Llull. El pensamiento y la palabra (1993), El pensament a les Balears durant els segles XIX i XX (2000) i la seva darrera obra El crédit del discurs filosòfic (2007).
Però Sebastià Trias no fou sols un enamorat de la saviesa, de la natura i de l'home, com a objecte d'estudi: fou també un apassionat de l'home que l'envoltava, de la família, dels amics, dels conciutadans. Amb la mort de Sebastià Trias no hem perdut un gran filòsof, hem perdut un gran home.
L'Associació Filosòfica de les Illes Balears vol expressar amb aquest escrit el seu condol a la família i als amics de Sebastià Trias Mercant per la mort del nostre distingit soci d'honor.

3 comentaris:

 1. Anava cercant per la xarxa un llibre de Sebastià Trias quan m'he topat amb la vostra web i amb la notícia de la mort del que va ser el meu professor de filosofia al I.N.B Antoni Maura. Jo només el vaig conèixer com un mestre més dels que vaig tenir quan feia el BUP, però he de reconèixer que fou dels que més emprenta van deixar en la meva personalitat. Sé poc de filosofía, però el poc que sé li dec al Trias. Record que, mentre per a la majoria dels meus companys assistir a les seves classes era un suplici, a mi em suposava una gran diversió, tot i que el professor Trias era molt serio. Però tenia una gran capacitat de comunicació i tot ho feia interessant. Mentre les seves classes eren de les que registraven un major índex de "campanes", jo no m'en perdia ni una.
  Mai no l'he tornat a veure, llevat d'alguna ocasió en que el m'he topat passejant per Palma, però mai no m´he dirigit a ell. Ara em sap greu. M´ha passat altres vegades: quan voldria tenir contacte amb algú resulta que ja no hi és. Tenc el consol que em queden els seus ensenyaments. Bé...em sap greu la pèrdua, i des d'aquí voldria fer arribar el meu condol a la família i als amics de Sebastià Trias.
  Per cert, el llibre que estic cercant es titula alguna cosa com "L'Amor i la cuina", o alguna cosa semblant. Si voleu i podeu em podrieu informar d'on el puc trobar. Estaré pendent de la vostra web per si em contestau. Moltes gràcies.

  ResponElimina
 2. Hola,
  crec que el llibre que estàs cercant és "Valldemossa, l'amor i la cuina" editat per l'editorial Moll. Et deixo l'enllaç a la seva web on he trobat la informació: http://www.editorialmoll.es/fitxa.asp?cnx=TKHvPiob8GKHO&ID=374
  Gràcies pel comentari.

  ResponElimina
 3. Moltes gràcies per la informació, Joan Carles. Salut!

  ResponElimina