divendres, 27 de gener del 2023

ACTA DE L'ASSEMPLEA DEL 19/12/22

 


ASSOCIACIÓ FILOSÒFICA DE LES ILLES BALEARS (AFIB) 

ACTA ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA

Data i hora: Dilluns, 19 de desembre de 2022 a les 18:30h en primera convocatòria i 19h en segona convocatòria
Lloc: Reunió telemàtica a través de la plataforma meet.


 Ordre del dia:

1. Lectura i aprovació de l’estat de comptes.

2. Accions de l’AFIB durant el 2022.

3. Situació LOMLOE, i actuacions REF en les Proves PBAU.

4. Presentació del cursos de formació del professorat sol·licitats.

5. Balears pensa 2023.

6. Informacions diverses activitats 2023 (Olimpíades filosofia, VI Congrés català de filosofia,...)

7. Torn obert de paraules.

8. Lectura i aprovació, si pertoca, de l’acta de l’assemblea.

 

 Lectura i aprovació de l’estat de comptes.

            En el present any no s’han produït ingressos ni despeses. El compte, per tant, es manté a 0€.

S’ha prioritzat la recuperació de l’activitat de l’AFIB, abans de demanar quotes que es proposa dur a terme quan es constitueixi una nova junta quan es renovi el proper any.

S’aprova per majoria absoluta l’estat de comptes.

 Accions de l’AFIB durant el 2022.

            L’activitat de l’AFIB aquest any 2022 ha estat centrada entorn a la LOMLOE a causa del perill de perdre moltes hores i professorat de secundària i batxillerat. Com s’ha anat informant, l’associació ha estat en contacte amb el director general de Planificació, Ordenació i Centres, el Sr. Antoni Morante, i a més s’han presentat diversos recursos als esborranys de la nova llei educativa.

Finalment es va aconseguir mantenir la presència d’una optativa de Filosofia que es cursarà a 3r d’ESO amb la denominació “Introducció a la Filosofia” i la matèria obligatòria de “Educació en valors cívics i ètics” de 4t ESO tingui una càrrega lectiva de 2hores, enfront a 1 hora de l’anterior optativa de “Valors ètics”. No s’ha aconseguit l’atribució exclusiva de matèries optatives com “Igualtat de gènere” i “Serveis a la comunitat” que poden garantir places orgàniques de l’especialitat de Filosofia en molts centres de les Illes. Enfront a les propostes d’alguns sindicats de reduir les hores lectives de les matèries de filosofia al batxillerat a dues hores setmanals, s’ha aconseguit mantenir-les en tres setmanals. També es manté Psicologia a 2n Batxillerat amb una càrrega lectiva de 4 hores. Es va enviar un recurs perquè l’atribució docent d’aquesta matèria no fos compartida amb els Departaments d’Orientació, com establia l’esborrany d’atribució de la normativa. Finalment l’atribució definitiva fa constar que els professors de l’especialitat de Filosofia tindran preferència sobre els de l’especialitat d’Orientació educativa. D’aquesta manera s’aconsegueix ampliar la presència de la filosofia al batxillerat, mantenint les hores lectives de la llei anterior i afegint les d’Història de la Filosofia al batxillerats artístics com a matèria obligatòria.

 Aquest curs s’ha començat a recuperar i fer passes per ampliar el Mallorca Pensa, que s’ha celebrat el curs 2021/22 a Palma, Manacor i Alcúdia amb la participació de diversos centres educatius en activitats dirigides a l’alumnat de batxillerat. També s’ha col·laborat en la Olímpiada i Miniolimpíada de Filosofia de la UIB.

 Situació LOMLOE, i actuacions REF en les Proves PBAU.

            Elisa Rosselló participa en la Comissió d’Educació de la REF, en la que hi ha representants de totes les associacions de filosofia d’Espanya. La comissió no està d’acord amb la implementació de la nova PBAU. Hi ha molta preocupació per als propers cursos respecte de la presència d’una prova d’Història de la Filosofia del 2024 al 2028 i després amb la nova PBAU de dues proves a partir del 2028. En aquesta comissió també es debat sobre les possibles característiques de l’examen si el Ministerio de Educación manté la seva proposta de prova de maduresa malgrat les institucions que s’hi estan oposant.

            L’AFIB s’ofereix per col·laborar amb la persona que ha de representar a les Balears en la comissió del MEC on es decidirà com han de ser les futures proves competencials.

Presentació dels cursos de formació del professorat sol·licitats.

            L’AFIB ha realitzat la proposta de dos cursos de formació per a docents de Filosofia amb la col·laboració del Col·legi de Doctors i Llicenciats.

Els cursos que estan pendents de confirmació són els següents:

            - Formació en situacions d’aprenentatge en les matèries de filosofia, de forma semipresencial amb trobades a Mallorca, Menorca i Eivssa.

            - Curs de Filosofia 3/18 impartit conjuntament amb l’Associació de Filosofia 3/18 de forma presencial a Mallorca

Balears pensa 2023.

            S’anima als centres a adherir-se a la celebració i es comunica que les dates de realització  del Balears Pensa 2023 seran els dos dies abans a les vacances de pasqua, el 4 i 5 d’abril.

 Informacions diverses activitats 2023 (Olimpíades filosofia, VI Congrés català de filosofia,...)

            L’AFIB col·labora en l’organització de la Olimpíada i Miniolimpíada de Filosofia, que enguany tornen a ser presencials i es realitzen en el campus de la UIB en les seus de Mallorca, Menorca i Eivissa.

S’anima a l’assistència del VI Congrés català de Filosofia, que es realitzarà els dies 15, 16 i 17 del proper juny 2023 a Manresa.

 Torn obert de paraules.

            Joan González proposa la implementació d’una quota mínima anual (quan també es va suggerir en l’assemblea anterior) per tal de crear vincle entre els associats i l’entitat i poder tenir un remanent per a la realització de les activitats programades. Es comunica que actualment l’associació consta de 55 persones inscrites com a socis i sòcies i 90 simpatitzants reben les comunicacions de l’AFIB. Ofereix fer difusió del Balears Pensa a través dels canals de la UIB i considera adient promoure’n la participació  de l’alumnat del Grau de Filosofia. Sobre els nous models de proves de la selectivitat considera que cal seguir manifestant la disconformitat que generen.

            Margalida Santandreu demana sobre la figura del representant del professorat de secundària en contacte amb el coordinador de la PBAU de la UIB. No es coneix que en l’actualitat hi hagi una persona coordinadora de secundària en aquest àmbit, en tractar-se d’un projecte que la Conselleria va inicial amb la LOMCE.

            En la reflexió respecte els nous models de proves de la selectivitat de la comissió d’educació de la REF, el debat gira entorn a si s’ha de mantenir el text o cal substituir-lo per altres propostes com la dissertació o les preguntes obertes. Elisa Rosselló defensa mantenir el comentari de text en les proves de filosofia però mantenint alhora la pregunta de crítica constructiva i relacionar la proposta filosòfica del text amb l’actualitat. Joan González considera que el centre de la qüestió no és el tipus de preguntes sinó salvar els continguts i, des d’aquest plantejament, també dona suport a mantenir el text. Margarita Santandreu proposa posar un text d’un filòsof actual com a punt de partida per fer una dissertació. Marc Mercadé mostra preferència per la dissertació o tipologies semblants però també considera que per mantenir els continguts caldrà fer-ho a través del text.

 

Lectura i aprovació, si pertoca, de l’acta de l’assemblea.

            Es llegeix l’acta i s’aprova a les 20:15h, quan es finalitza l’assemblea.

 Mallorca, 19 de desembre de 2022

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada